Ameerikapärane pirukas (pie), mida võib teha igasuguste marjadega: vaarikas, kirss, mustikas, jne… Kuna marjad moodustavad suurema osa sellest pirukast, siis maitseb see väga marjaselt.
Retsept:
Tainas:
Sega kuivained suures kausis. Lisa kuubikuteks lõigatud vegan margariin ja sõtku kätega taina sisse. Lisa vesi ja sõtku, kuni tekib mõnus tainas. (Alternatiivselt kasuta köögikombaini.) Jaga tainas kaheks osaks ja vormi/rulli mõlemad osad ringikujuliseks. Kata toidukilega ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Täidis:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane marjad kaussi ja sega suhkru, tärklise, sidrunimahla ja sidrunikoorega. Aseta kõrvale. Võta üks osa tainast ja rulli kergelt jahusel pinnal veidi õhemaks. Aseta tainas küpsetuspaberiga kaetud ~21 cm läbimõõduga koogivormi ja suru õrnalt põhja ja servade vastu. Torka põhja kahvliga mõned augud ning vala marjad vormi. Rulli teine osa tainast õhemaks ja aseta tervikuna koogi peale (lihtsam viis). Alternatiivselt lõika rullitud tainas ribadeks ja aseta tainale nii, et tekiks muster (raskem ja ägedam viis). Lõika servadelt üle ulatuv tainas ära. Pintselda tainas taimse piimaga ja raputa peale veidi pruuni suhkrut. Küpseta 50–60 minutit, kuni tainas on kuldpruun. Serveeri vegan jäätisega.
Koostisosad:
Tainas:
- 300 g jahu
- 2 spl tuhksuhkrut
- 0,75 tl soola
- 200 g vegan margariini
- 3 spl külma vett
Täidis:
- 800 g marju (värsked või külmutatud)
- 100 g suhkrut
- 30 g tärklist
- 0,5 tl sidrunikoort
- 2 spl sidrunimahla
Kaunistuseks:
- natuke taimset piima
- natuke pruuni suhkrut